تصویر
تصویر
تصویر

سیستم هوش تجاری

هوش تجاری چیست؟ سیستم Business Intelligence چگونه باعث رونق کسب و کار شما می‌شود؟

هر کسب و کاری برای اطلاع از میزان سود و زیان خود، به اطلاعات دقیقی نیاز دارد. وجود این اطلاعات، دید جامعی به ما می‌دهد و باعث می‌شود نسبت به کسب و کارمان، بررسی دقیق‌تری داشته باشیم. برای دستیابی به این گزارش‌های آماری باید قادر باشیم اطلاعات موجود را به شکل همه جانبه بررسی کنیم، تا در یک زمان مشخص به یک دید کلی برسیم. هوش تجاری یا BI به سادگی این کار را انجام می‌دهد هوش تجاری یا BI در حقیقت به مجموعه‌ای از برنامه‌ها و نرم‌افزار انجام گرفته در یک کسب‌وکار گفته می‌شود که با هدف کشف فرصت‌های تجاری و صرفه‌جویی در هزینه‌ها صورت می‌گیرد. این هوش تجاری به کمک تجزیه و تحلیل داده‌های شرکت، اطلاعات ارزشمندی در اختیار آن کسب‌وکار قرار می‌دهد که می‌تواند بخش مدیریت را در تصمیم‌گیری بهتر یاری کند.

هوش تجاری (Business Intelligence)، به دانشی گفته می‌شود که حاصل تجزیه و تحلیل اطلاعات یک شرکت یا سازمان است. این فرآیند به مدیران و صاحبان مشاغل، اطلاعات عملی ارائه می‌کند. هوش تجاری، به کمک این داده‌ها، درباره عملکرد بخش‌های مختلف یک سازمان یا شرکت، تعداد خرید و فروش‌ها، عوامل موثر بر روند فعالیت‌های سازمان و… اطلاعات منسجم و ارزشمندی ارائه می‌دهد که می‌تواند به مدیران کسب و کار در تصمیم ‌گیری‌ها کمک کند. همچنین سیستم هوش تجاری برای تغییر وضع موجود و بازگشت سریع‌تر سرمایه، راهکارهایی را ارائه می‌دهد. هوش تجاری یا BI، به مدیران کسب و کارها کمک می‌کند بدانند توجه به کدام عوامل سود بیشتری برای آن‌ها به همراه دارد و چه عواملی، باعث ضرر بیشتر و سود کمتر می‌شود.
در حقیقت هوش تجاری به زبان ساده، برای کسب و کارها مانند یک مشاور عمل می‌کند و به کمک ارقام واقعی، میزان سود در گذشته، حال و آینده را مشخص می‌کند. BI راهکارهای کارآمد و ارزشمندی ارائه می‌دهد تا سود مجموعه به بالاترین حد ممکن برسد.
فرآیند هوش تجاری شامل چند مرحله است. طی این مراحل، اطلاعات اولیه جمع‌آوری و دسته بندی می‌شوند. داده‌ها، پس از بررسی و تجزیه و تحلیل به صورت خلاصه شده در قالب متن، عدد، نمودار، جدول و… ارائه می‌شود. در این فرآیند تمامی اطلاعات در بازه‌‌های زمانی مختلف، جمع‌آوری و مقایسه می‌شوند. در نهایت سیستم هوش تجاری، پیش‌بینی‌ها و راهکارهایی برای تغییر و بهبود وضعیت در آینده ارائه می‌دهد.
مزایای مهم هوش تجاری برای کسب و کار شما
وجود BI در یک کسب‌وکار از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چرا که می‌تواند رشد چشم‌گیری در شاخص‌های کلیدی آن سازمان ایجاد کند. مهم‌ترین مزایای هوش کسب و کار به‌صورت زیر است:
• مشخص شدن KPI‌ های سازمان برمبنای اطلاعات به‌دست آمده
• شناسایی و تعیین معیارهای سازمان
• شناسایی بازار و مشکلات موجود در آن
• کمک به تجسم داده‌ها و بالا بردن قدرت تصمیم‌گیری شرکت
• کمک به صرفه‌جویی در هزینه‌های جاری شرکت

ابزارهای مورد استفاده در سامانه هوش تجاری چیست؟
سیستم هوش تجاری شامل طیف وسیعی از برنامه‌هاست، از جمله تجزیه و تحلیل اطلاعات، ارائه گزارش‌های سازمانی، پردازش آنلاین و… است. این ابزارها بر پایه تکنولوژی (OLAP (On-Line Analytical Processing توسعه داده شده‌اند. از مزیت‌های این فناوری این است که می‌توان انواع داده‌ها را به سیستم وارد کرد. سپس تعیین کرد آن‌ها بر چه اساسی طبقه بندی شده و چگونه نمایش داده شوند.
برای طراحی جداول و نمودارهای مختلف نیز، از ابزار تجسم داده‌ها استفاده می‌شود. همچنین سیستم هوش تجاری یا BI قادر است از فرم‌های پیشرفته مانند فرم‌های داده کاوی، پیش بینی، آمارگیری و… پشتیبانی کند.
مزایای سیستم هوش تجاری چیست؟
هوش تجاری مزایای متعددی برای کسب و کارها دارد. در این بخش به معرفی و بررسی تعدادی از این مزایا خواهیم پرداخت.
آسان‌تر شدن فرآیند تصمیم گیری
با در دسترس قرار داشتن داده‌ها و اطلاعات آماری، می‌توانید با توجه به شرایط، تصمیمات هوشمندانه‌ای بگیرید. به عنوان مثال، پاسخ به سوالاتی مانند: بهتر است با چه اشخاص و شرکت‌هایی همکاری کنید؟ وارد شدن به چه رابطه‌ای باعث زیان می‌شود؟ چه چیزی سودآوری بیشتری دارد و…، با سیستم هوش تجاری ممکن است. حتی شما به کمک این سیستم می‌توانید پیشنهاداتی را دریافت کرده و اقداماتی انجام دهید که سودآوری بیشتری دارند. بنابراین توجه به گزارش‌های سیستم BI و تصمیم‌گیری بر اساس آنها، می‌تواند باعث موفقیت یک کسب و کار شود.
افزایش بهره ‌وری
همان طور که در قسمت قبل اشاره کردیم، هوش تجاری عواملی که باعث سود و زیان در کسب و کار می‌شوند را معرفی می‌کند. با شناسایی عوامل زیان‌آور و حذف یا اصلاح آن‌ها، می‌توان از زیان بیشتر و در نهایت ورشکستگی کسب و کار جلوگیری کرد.
کاهش هزینه
سیستم هوش تجاری می‌تواند هزینه‌های اضافی سازمان‌ها برای استخدام نیروی انسانی را کاهش دهد و مراحل جمع‌آوری، آنالیز و دسته بندی اطلاعات را با دقت و سرعت بالا انجام دهد.
گزارش دهی مداوم و منظم
مدیر یک سازمان یا شرکت، برای مدیریت مطلوب و کارآمد، نیازمند گزارش دهی منظم همه بخش‌ها است. انجام این فرآیند به صورت دستی، کاری دشوار، زمان‌بر و هزینه‌بر است. سیستم هوش تجاری این امکان را فراهم می‌کند که گزارشات هر بخش به صورت مستمر، جامع و کامل، به مدیر سازمان ارائه شود و او هر زمان که بخواهد آن‌ها را به صورت جداگانه بررسی کند.
رقابت سالم
رقابت زمانی جذاب است و به پیشرفت کسب و کار شما کمک می‌کند که آمار دقیقی از سود و زیان، پیش‌بینی راجع به آینده، میزان فروش و… و به طور کلی آگاهی نسبتا کاملی از شرایط کسب و کار خود داشته باشید. وقتی بدانید قرار است دقیقا چه کاری انجام دهید، رقابت با دیگران، جالب و هیجان انگیز خواهد بود.
قابلیت و برتری سیستم هوش تجاری در lean
یکی از مزیتهای LEAN BPMS وجود زیرسیستم هوش تجاری و امکان ساخت داشبوردهای مدیریتی می باشد.
با توجه به وجود LEAN BMPS و انعطاف بالا در ایجاد ارتباط با پایگاههای داده مختلف و اکسلهای موجود در سازمان، سیستم هوش تجاری می تواند به صورت جامع کلیه فرآیندهای سازمان را صرف نظر از سیستمهای موجود در بر بگیرد.
ماهیت هوش تجاری ساخت گزارشات مدیریتی از جزء به کل می باشد به عبارت دیگر گزارشات جامع، بر اساس ریزترین اطلاعات موجود در سازمان، به طریقی که هر داشبورد علاوه بر ماهیت جامع و کلی، قابلیت نمایش ریزترین سازمان را نیز دارا باشد.
و زیر سیستم هوش تجاری به سه قسمت اصلی تقسیم می شود:
۱- واسط داده ایی و ادغام اطلاعات مورد نیاز مدیریت:
– تعریف اطلاعات پایه مورد نیاز در هوش تجاری.
– ادغام اطلاعات پایه از سیستمهای مختلف.
– یکپارچه سازی و مپینگ دیتاهای پایگاههای داده
– واکشی اطلاعات از زیرسیستمهای مختلف جهت ساخت گزارشات مورد نیاز
۲- شاخصهای کلیدی عملکرد و متغیرهای مرتبط
– تعریف شاخصهای کلیدی عملکرد بر اساس اهداف مورد نظر
– تعریف فرمول شاخصها و متغیرهای مورد نیاز برای محاسبه شاخص
– محاسبه متغیرها و شاخصها بر اساس زمانبندی تعریف شده و اطلاعات واسط داده ایی
– تعریف و فراخوانی مقادیر بودجه و مورد انتظار برای هر شاخص
۳- انواع داشبورد مدیریت و گزارش سازهای BI
– تعریف واحدهای سازمانی مورد نیاز در هوش تجاری
– تعریف داشبوردهای هر واحد بر اساس شاخصهای کلیدی تعریف شدده
– تعیین حقوق دسترسی کاربران برای داشبوردها
– امکان طراحی و ویرایش داشبوردهای مدیریتی برای کاربران ارشد سیستم
– امکان طراحی چارتهای سفارشی و سه بعدی بر اساس ماهیت شاخصها